Dallas Orangerie

ProjectDallas Orangerie
ProductBerkeley
ArchitectJ Wilson Fuqua and Associates
DateSeptember 2013
ClientPrivate Resident

The Orangerie is located in a natural setting along on a limestone bottom creek about 5 miles north of the Dallas Central business district. The flood plain and building codes have determined it’s 700 square foot size and its charmingly odd foot print. The building has a bathroom, kitchen and conservatory. The original house was built in 1917 and is designed by one of the best Dallas architects. The inspiration for the window configuration was inspired by the house’s solarium.

The original wood windows were still in place and they had very narrow site lines with 7/8″ muntins. The client was in the process of painting the windows when we started to look at the project and they required redecoration every 12 months, especially on the western exposure. Low maintenance was therefore definitely important.

The Crittall Berkeley was the closest window we could find with good sight lines for view. The purpose of the for the wintering of Orange and Lemon Trees and entertaining for fortunate guests.

 


This case study is based on architectural comment and submitted entry photography for recent entry in our Crittall Architectural Prize


Share This Page:
Back To Case Studies

From The Same Category

Hudson River House – NY

1st January 2009

Pavillion, Belgravia

27th February 2019

Hobson Residence – Dallas – TX

1st September 2013

The Bush Residence – TX

1st January 1999

Stewart Residence – Dallas – TX

1st September 2013

Isleden House, Islington

23rd September 2018

Greenwich Residence – CT

1st January 2005

Gramercy Park North – NY

1st September 2011

You Might Be Interested In

Superb East Sussex Victorian Villa Beautifully Transformed

Stunning Crittall screen perfectly complementing an elegant, yet industrial kitchen and dining area.

The Oaks Residence – Dallas – TX

Crittall Corporate 2000 doors and sidelights at The Oaks residence, Dallas provided superb weather protection and unsurpassed minimal maintenance for lifetime material longevity